Yapı Çelikleri
Çelik üretimi içerisinde en yüksek paya sahip olan çelikler yapı çelikleri olmaktadır. Diğer çelik türlerine göre piyasada kullanılan yapı çelikleri, çeliklerin yaklaşık olarak %70 -%80 kadarını oluşturmaktadır. Yapı çeliklerini, diğer çelik türleriyle karşılaştırdığımızda, fiyat açısından daha avantajlı olmaktadır. Aynı zamanda, yapı çelikleri daha kolay bulunabilir. Yapı çelikleri sıcak şekillendirme, yada soğuk şekillendirme özelliğine sahiptir.
Ekol Demir Çelik A.Ş firması tarafından yapı çeliklerinin işlenmesi, sıcak ve soğuk çekme üretim faaliyetleri yüksek kalite ve yüksek standartlarda yapılmaktadır. Yapı Çelikleri, düşük karbona sahip olan alaşım bileşenlerini içermemektedir. Yapı Çeliklerinin içerdiği başlıca önemli elementler; fosfor, azot, mangan, silisyum, bakır ve kükürt elementleridir. Bu elementler üretimin hammaddesinden doğabileceği gibi üretim yönetiminden de elde edilen elementler olmaktadır. Yapı çelikleri alaşımsız çelik olmaktadır. Yapı çeliklerinin talaş kullanılarak şekillendirme işlemlerinde kullanılan malzemeler soğuk şekillendirilmiş ve normal tavlı olan kaliteli malzemelerdir.
Bununla birlikte, ıslak çelikler derin sertliğe sahip olduğu için alaşımlı olan ıslah çeliklerinden parçaların üretimi yapılmaktadır. Islah çeliklerin parça boyutu, üretime göre belirlenir. Islah çeliklerindeki sertliğin daha fazla derinlik oluşturacak şekilde elde edilmesi gerekmektedir. Üretimde kullanılan çelikler; kaynar dökülmüş çelik, sakin dökülmüş çelik, yarı sakin dökülmüş çelik ve yaşlanmayan çelik olmaktadır.
Kaynar dökülmüş çeliklerin yüzeyinde ince bir tabaka bulunur. Demir oksit, çeliğin karbonunun bir kısmıyla birleşerek kaynar dökülmüş çelik oluşur. Sakin dökülmüş çelik deoksidan madde kullanımı sonucu eriyen çelikteki demir oksidi oksijeninin bütünüyle alınması ile oluşmaktadır. Yarı sakin dökülmüş çelikte ise demir oksid oksijenin belirli bir kısmı çelikten alınır. Yaşlanmayan çelik ise imal edildikten sonra vurma dayanımının az değişim gösterdiği çeliktir. Aynı zamanda otomotiv, sağlık, enerji, denizaltı, gemi, savunma sanayi, ulaşım gibi bir çok sektörde önemli hammadde olan vasıflı çelik üretimi yüksek kalitede gerçekleştirmektedir.
Yapı Çelikleri Kullanım Alanı
Yapı çelikleri, hem yapısal uygulamalarda hem de endüstriyel sektörde kullanım alanı bulmaktadır. Firmamızın üretimini gerçekleştirdiği kaliteli yapı çelikler, köprü yapımında, çelik konstrüksiyonda, taşıt imalatında, basınçlı kap donanımlarında ve makine konstrüksiyonlarında kullanılmaktadır. Ayrıca, sanayi sektöründe, inşaat sektöründe, çubuk yapımında, kutu profil yapımında, sanayi profilleri yapımında, dikişli yada dikişsiz boru yapımında, dişli çarklar gibi uygulamalarda, kalıp ve pres altlıkları imalatında kullanılmaktadır.
Yapı çelikleri için hem soğuk çekme hem de sıcak çekme işlemleri yapılarak şekillendirilir. Bununla birlikte, yapı çeliklerinin bir çok farklı alt grubu bulunmaktadır. Bu alt grup yapı çelikleri; ince taneli, normalize edilmiş, korozyon dayanımları iyileştirilmiş, yüksek akıma dayanıklı yapı çelikleridir.
Yapı Çeliklerinin Genel Özellikleri Nelerdir ?
Yapı çelikleri, iyi işlenebilir, iyi şekillendirilen ve iyi kaynaklanabilir çelikler olmaktadır. Bununla birlikte, yapı çeliklerinin uygun bir şekilde akma sınırı ve çekme dayanımı özelliği vardır. Yapı çeliklerinin uygun darbe dayanımı vardır. Yapı çelikleri, gevrek kırılmalarına karşı dayanım göstermektedir. Yapı çelikleri ile uygulanan farklı imalat yöntemleri vardır. En önemli imalat yöntemleri talaşlı imalat, kesim, soğuk deformasyon, sıcak deformasyon ve kaynak yöntemleri olmaktadır. Bu yöntemler içerisinde kaynak yöntemi önemli olmaktadır. Çünkü düşük karbona sahip olan yapı çelikleri iyi bir şekilde kaynamaktadır.