Vasıflı çelik genel anlamda demire karbon ilave edilmek suretiyle elde edilen bir çelik türüdür. Vasıflı çeliğe kullanım alanı göz önüne alınarak bir kısım elementlerde eklenmektedir. Böylelikle her sektörün ihtiyacına göre oldukça üstün özelliklerde dayanıklı vasıflı çelik üretimi yapılmaktadır. Vasıflı çeliklerin birçok türü bulunmaktadır. Bu bilgilerden sonra vasıflı çelik türleri nedir ve vasıflı çelik türlerinden hangisi tercih ediliyor incelemenin konunun daha iyi anlaşılması için faydalı olmaktadır.
Vasıflı çelik otomotiv sektörü, savunma ve havacılık sanayi, gemi inşaat gibi özellik arz eden sektörlerin ihtiyacı olan alaşımlı, yüksek alaşımlı ve alaşımsız, sıcak haddeleme sonrasında tüm işlemleri tamamlanmış ve ısıl işleme tabi tutulmuş çeliktir. Sıcak haddeleme sonrasında yapılan tamamlama işlemi vasıflı çeliği diğer çeliklerden ayıran önemli bir noktadır. Haddeleme sonrası tamamlama işlemi, üretilmiş olan çeliğin yüzey ve iç kısmının yeni nesil üstün teknoloji kullanılarak hata kontrollerinin yapılmasıdır. Böylelikle sıfır hata payı ile yüksek standartlarda çelik üretimi yapılmaktadır. Kullanım sahası oldukça geniş olan vasıflı çelik türleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bunlardan kullanım alanı yaygın olanlar şunlardır;
Vasıflı çelik türleri oldukça fazladır. Hangi tür çeliğin kullanılacağı sektörün taleplerine bağlı olmakla birlikte çeşitli sektörlerden gelen vasıflı çelik türlerinden hangisi tercih ediliyor sorusuna cevap vermek adına en çok kullanılan vasıflı çelik türleri detaylı incelenmiştir.
İçeriğinde yüksek oranda karbon bulunmaktadır. Karbon çelikler yüksek, orta ve düşük olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Düşük karbon çeliklerinde karbon oranı yüzde 0,2’ye kadardır. Bu çelik türü en çok kullanılan çelik türüdür. Mekanik özellikleri nedeniyle yumuşak çelik olarak bilinmektedir. Düşük karbon seviyesi nedeniyle sertleşme özelliği bulunmamaktadır. Orta karbonlu türünde karbon seviyesi yüzde 0,2 ile 0,4 arasındadır. Yüksel ısıl işlem uygulanarak sertleşebilmektedir. Düşük karbonlu çeliğe nazaran şekil alma özelliği kısıtlıdır. Yüksek karbonlu türlerinde ise karbon oranı 0,6’nın üzerindedir. Şekil alma yeteneği en az olan karbon çelik türüdür.
Vasıflı çelik türlerinden hangisi tercih ediliyor sorusuna cevap olarak önemli bir tür olan sementasyon çelikleri atlamamak gerekmektedir. Karbon oranı yüzde 0,1 ile 0,2 arasında olmaktadır. Aşınmaya dayanıklılığı yüksek, yüzeyi sert ve tok özelliklere sahiptir.
Karbon miktarı açısından sertleştirilmeye uygun bir türdür. Alaşımlı ve alaşımsız olmak üzere ikiye ayrılır. İçeriğinde krom, nikel ve molibden ihtiva eden ıslah çelikleri imalat vasıflıdırlar.
Mekanik özellikleri karbon oranı ile doğru orantılı olup alaşımsız çelik olarak anılmaktadır.
Hızlı talaş kaldırma işlemlerinde kullanılan otomat çelikler yüksek oranlarda kükürt ve fosfor barındırmaktadır. Tornalama işlemlerinde kullanılan otomat çeliklerin kurşunlu ve kurşunsuz olmak üzere iki ayrı türü bulunmaktadır.
Vasıflı çelik türlerinden hangisi tercih ediliyor konusuna cevap verildikten sonra kullanım alanı gündeme gelmektedir. Vasıflı çelikler yüksek dayanıklılık ve kalite istenen sanayi sektörlerinde önemli bir kullanım alanı bulunmaktadır. Özellikle hassas ve kaliteli ürünlerin kullanıldığı sanayi sektöründe vasıflı çelikler üstün kaliteleri sebebiyle tercih edilmektedir. Bu kapsamda vasıflı çeliklerin yoğun olarak kullanıldığı sektörler; savunma sanayi, otomotiv, havacılık, demiryolu, sağlık, enerji sektörleridir.
CEO görevini Elif TULAY’ın başarı ile sürdürdüğü Ekol Demir Çelik A.Ş. tüm sektörlerin vasıflı çelik ihtiyacını karşılamak maksadıyla yeni nesil teknoloji vasıtalarını kullanarak mükemmel kalitede üretim yapmaktadır. Dünya standartları üzerinde vasıflı çelik üretimi yapan Ekol Demir birçok sektörün önde gelen markalarının vasıflı çelik ihtiyacını karşılamaktadır.