Takım çelikleri nerelerde kullanılır sorusu üstün kalite ve seri üretim yapmak isteyen üreticiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Takım çeliği mühendislik malzemeleri üretim faaliyetlerinde kullanılan stratejik öneme sahip bir üründür. Genel olarak kalıp üretimi ve makine parçası üretim sürecinde kullanılmaktadır. Takım çelikleri kullanım alanlarında uygun sonuçların alınması için sürekli gelişim içerisindedir. Çelik üretim yöntemlerindeki gelişmelere paralel olarak üstün standart ve kalitede takım çelikleri üretilebilmektedir.
Genel olarak kimyasal analiz baz alınarak sınıflandırılmaktadır. Ancak temel olarak çalışma sıcaklığı ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılmaya gidilmesi üreticiler adına daha anlaşılır olmaktadır. Bu şekilde yapılan bir sınıflandırma takım çelikleri nerelerde kullanılır sorusunun daha iyi kavranmasını sağlamaktadır. Bu sınıflandırmaya göre takım çeliği; yüksek hız, soğuk ve sıcak iş, plastik kalıp olmak üzere dört sınıfa ayrılmaktadır.
Çok yüksek hızlarda kesim yapılması gerekli olan faaliyetlerde kullanılan çeliklerdir. Kesici takım olarak kullanılmaktadır. En önemli özelliği yüksek sıcaklığa maruz kaldığında aşınma yapmamasıdır. Yaklaşık 400 ile 600 santigrat derece aralığında sağlıklı şekilde çalışılmasına olanak vermektedir. Gerek darbe direnci gerekse aşınma ve sertliği diğer takım çeliklerine nazaran oldukça yüksektir. Bu takım çeliklerinin bünyesinde yüksek miktarda krom, molibden, kobalt, tungsten, vanadyum gibi birçok element bulunmaktadır. İçeriğindeki bu elementler sayesinde çok yüksek sıcaklıklarda mükemmel bir performans sergilemektedir.
Oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. 200 santigrat derece altında çalışan makine parçalarında, kesme, şekil verme, bükme gibi talaşlı veya talaşsız form verme faaliyetlerinde tercih edilmektedir. Bu kullanım alanında takım çeliklerinde yüksek aşınma direnci istenmektedir. Bu sebeple soğuk iş takımlarında matris yapı ve yüksek alaşım oranı kullanılmaktadır. Bu takımlar nikel, krom, molibden, volfram ve vanadyum elementlerini ihtiva etmektedirler. Kullanım alanı göz önünde tutularak çeliğin kalitesi yükseltilebilmekte veya düşürülebilmektedir.
Sıcak iş takım çelikleri nerelerde kullanılır açıklamadan önce bu takımların dayanıklılık kriterlerine bakmakta fayda olmaktadır. Bu çelikler 200 ile 600 santigrat derece arasında mekanik ve sertlik özelliğini muhafaza edebilmektedir. Bu sebeple seramik, demir, çelik veya polimer gibi malzemelere yüksek sıcaklık altında şekil vermek maksadıyla kullanılmaktadır. Bu takım çeliklerinde molibden, nikel, krom, vanadyum ve kobalt gibi elementler bulunmaktadır.
Plastik malzemelere şekil vermek maksadıyla kullanılmaktadır. Gerek korozyon dayanımı gerekse parlatılabilir özelliği ile desen alma kabiliyeti oldukça yüksektir. Genel olarak karbon oranı ve matris element yapısı diğer çeliklere göre düşüktür. Üretim tesislerinde kullanılacak plastik hammaddeye bağlı olarak takım çelikleri farklı etkilere maruz kalmaktadır. Bu sebeple form verilecek hammadde plastiğe göre kalıp takım çelikleri seçilmelidir.
Takım çelikleri nerelerde kullanılır sorusunun cevabı verildikten sonra önemli bir konun altını çizmekte fayda vardır. Takım çelik üretiminde en önemli olan etmen ısıl işlemdir. İçeriğindeki alaşım elementleri üstün özelliklerde olsa dahi iyi bir ısıl işlem uygulanmayan takım çeliklerinden istenen sonuç alınamamaktadır. CEO’luğunu Elif TULAY’ın yaptığı Ekol Demir A.Ş., takım çelikleri üretiminde gerek ısıl işlem uygulamalarında gerekse kullandığı alaşım elementleri ile üstün kalitede takım çelikleri üretmektedir. Adını dünya çapında duyurmuş Ekol Demir Çelik sanayi sektörünün önde gelen üreticilerinden biri olup takım çelikleri üretiminde üstün teknoloji ile üretim yapan sayılı bir kuruluştur.