Soğuk çekme, sıcak hadelenmiş çeliklerin daha hassas yüzey kalitesi elde etmek amacıyla kesitlerinin daha küçük bir kalıptan geçirilerek, kesitin küçültülüp malzeme boyunun uzaması şeklinde uygulanan talaşsız şekillendirme yöntemidir.
Soğuk çekme işlemiyle, sıcak haddelenmiş ürünlerin hassas toleranslara getirilmesi, daha üstün yüzey kalitesinin elde edilmesi sağlanmaktadır. Ürüne soğuk deformasyon uygulanmasıyla, malzemenin sertliğinde ve mekanik özelliklerinde artışlar sağlanır. Isıl işlem yapılmadan yüzeyde istenen sertlik yakalanabilir. Fakat malzeme yapısına müdahale edildiği için malzemenin yapısında sorunlar oluşabilir. Bu nedenle soğuk çekim sonrası yüzeey çatlak kontrolü uygulanması gereklidir.
Klasik olarak; Sıcak hadde mamülleri talaşlı imal yolları ile son ölçülerine getirilmekte ve ciddi seviyede yüzey düzgünlüğü sağlanmakta. Ancak, işçilik ve malzeme maliyeti artmaktadır.
Sıcak hadde işleminden sonra kalitenin temel göstergesi olan tamamlama işlemleri ile ilgili başlıca tesisler:
Soğuk çekme genellikle EN10278 standardında yapılır ve h9 - h11 ölçüsel toleranslar sağlanır.
Soğuk tamamlanmış çubuklar, sıcak haddelenmiş çubukları bir kalıptan çekerek ve taşlama yöntemiyle ya da soyma yöntemiyle üretilirler. Uygulama üretim yöntemlerine bağlı olarak soğuk tamamlanmış çelik çubuklar 4 temel bölümde toplanırlar.
Soğuk Çekme Çubuklar
Kabul soyulmuş + Parlatılmış çubuklar
Soğuk çekilmiş + Taşlanmış + Parlatılmış Çubuklar
Kabuk soyulmuş + Taşlanmış + Parlatılmış Çubuklar
Bunlar arasında kullanımı en yaygın olan Soğuk Çekme çubuklardır.
Soğuk çekilmiş, taşlanmış, parlatılmış çubukların çekme ve akma dayançları ile talaşlı işlenebilirlikleri soğuk çekme çubuklara oranla daha yüksektir. Ayrıca boyut toleransları daha az aralıklar içerisindedir.
Soğuk haddelenmiş çelik çubuklar arasında, mekanik özelliklleri açısından seçilenler soğuk çekme çubuklardır. Soğuk çekme çubukların çekme ve akma dayanımları sıcak haddelenmiş çubuklara oranla daha yüksektir. Bunun nedeni, soğuk işlem ile oluşturulan "işlem sertleşmesi" ya da "pekleşme" diye bilinen olgudur.
Soğuk haddelenmiş çubukların yüzey kusurları, görsel yöntemlerle kolaylıkla belirlenemez. Bu nedenle, standart nitelikli ve olağan nitelikli soğuk haddelenmiş çubukların yüzeyleri, yüzey kusurlarından arındırılmış durum istendiğinde, belli oranda yüzeyedn talaş alınır.
Yalın karbonlu çelik çubuklar için talaş alma derinliği, çubuk kesitinin her 1.50 mm için 0.025 mm ya da toplam 0,25 mm'nin hangisi büyükse; kolay işlenebilir (otomat) çelik çubuklar için ise bu değerler her 1.590 mm için 0.038mm'nin hangisi daha büyükse o verilir.