Sementasyon Çelikleri
Alaşımlı ve alaşımsız çelikler olarak ikiye ayrılan Sementasyon Çelikleri, düşük karbon içeren yüzeysel özellikleri bakımından aşınmaya dayanıklı ancak çekirdekte yumuşak özelliklere sahip olunması istenilen parçaların üretiminde kullanılan çeliklerdir. İstenilen özelliklerin parçaya kazandırılması işlemi karbon emdirilme işlemi ile çelik yüzeyine uygulanır. Piston pimleri, dişliler, , kılavuz yatakları gibi ürünlerin imalatında kullanılırlar.
Sementasyon Çelikleri Avantajları
Sementasyon çeliklerinin kullanımı ile bir takım avantajlar oluşur. Bunlar : Sementasyon işleminin süreci, parça son halini aldıktan sonra ya da buna yaklaştıktan sonra uygulamaya konulduğu için parçanın işlenme süreci çok kolay gerçekleşir. Yüzeye sonradan işlenecek ve sertleşmemesi gereken kısımlar var ise bu yüzeyler elektrolitik bakır kullanılarak örtülür. Sementasyon işlemi uygulanırken bu kısımlara etki etmeyeceğinden işlem rahatlıkla yapılmaktadır. Sementasyon işlemi uygulanırken, çekirdek bölgesi olarak ifade edilen bölge yumuşak kalacağından dolayı, sertleştirme aşamasında gözükebilecek çarpılmalar çok azdır.
Semente uygulanmış çeliklerin iç tarafları kolaylıkla işlenebilir. Sementasyon çelikleri maliyet olarak diğer işlemlere göre daha uygundur. Sementasyon çeliğinin avantajları çok olmakla birlikte işlemi yoğun bir dikkat, titiz bir çalışma ve deneyim gerektirir. Ekol Demir Çelik A.Ş uzman kadrosu ve deneyimli personelleri ile sementasyon işleminin başarılı bir sonuç vermesi için gerekli olan tüm prosedürleri uygulamaktadır. Sementasyon işleminde özellikle dikkat edilmesi gereken kullanılacak olan çeliğin iç yapı temizliği ile alakalıdır. İç yapı temizliği olarak ifade edilen, çeliğin bünyesinde bulunan hidrojen, oksijen gibi gazlardan arındırılma süreci ve oksit sülfür inklüzyonlarından temizlenme sürecidir.
Yapısal uygulamalar ve endüstriyel alanda kullanılan Yapı Çelikleri çekme dayanıklılığı olarak her zaman bir adım öndedir. Ayrıca sementasyon çelikleri işlem süreci ve sonrasında zehirsiz olarak kanıtlanan bir yöntemdir ve uzun süre çalışma olanağı sağlamaktadır. Sementasyon çeliklerinde sertleşme işleminin sonradan gerçekleştirilmesi ve bu işlem öncesinde yumuşak çelik olarak nitelendirilen çeliklerle aynı özelliklere sahip olması nedeniyle talaş kaldırılarak uygulanması kolaylaşır. Oldukça kolay gerçekleştirilen bu yöntem ile kısa sürede iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Alaşımlı ve Alaşımsız Sementasyon Çelikleri
Alaşımlı olarak ifade edilen Sementasyon Çelikleri 4 kategoriye ayrılmaktadır. CrNi'li, Cr'lu, MoCr'lu ve MnCr'lu olarak değerlendirilebilir. NiCr'lu çelikler, esnekliği ve çekme dayanıklılığı olarak başarılı olan çeliklerdir. TS ve DIN standartlarına uygun bir biçimde çıkarılan bu çelikler özellikle dişli imalatında sık kullanılmaktadır. Alaşımsız sementasyon çelikleri, çekirdekte yer alan karbon miktarına uygun sertleşme sıcaklığı ile ortalama olarak 900 °C olabilmektedir.
Sementasyon İşlemi Sertleştirme Yöntemi
Sementasyon çelikleri sertleştirme uygulaması hem pratik hem de ucuz maliyete sahiptir. Bu işlem ile sementasyon çeliği uygulama sürecinde sıcaklığından sertleştirme işlemine direkt olarak geçilir. Bu uygulamanın kullanımının gerçekleşebilmesi için gaz sementasyonu ya da tuz banyosuna ihtiyaç vardır. Sementasyon çeliklerinde karbon miktarının artması ile ve ayrıca ilave olarak eklenen alaşım elementleri çekirdek bölgenin dayanıklılığını arttırmaktadır. En verimli sonuç elde edilmek isteniyorsa mutlaka sementasyon işlemi sonrasında çekirdek sertleştirilmesine geçilmelidir. Alaşımsız olarak ifade edilen sementasyon çelikleri de uygun aşınmaya maruz kaldıkları durumlarda sertleşme işlemine direkt geçebilirler. Vasıflı Çelik üretiminin gerçekleştirilmesinde ileri düzey mühendislik bilgisine ihtiyaç vardır. Mutlaka alanında uzman kişiler ve disiplinli bir çalışma ortamında yapılmalıdır.