Çelik ham maddesinin bileşenlerine bakıldığında yaklaşık olarak %1,7 oranında karbon, %1 oranında mangan, %0,5 oranında silisyum ve son olarak da %0,05 oranından daha az olacak şekilde fosfor ve kükürt içerdiği söylenebilmektedir. Çelik genel olarak demir karbon alaşımıdır ve iki yol ile üretimi gerçekleştirilmektedir.
Bu yollardan ilki çelik üretiminde entegre tesisler kullanılarak demir cevheri üretimidir. Bu cevherlerden yüksek miktarda pik demiri üretimi gerçekleştirilmekte ve bazik oksijen fırın kullanımı görülmektedir. Namlu çelik üreticileri bu ilk yol ile namlu üretimini gerçekleştirmektedir. Çelik üretiminde kullanılan ikinci yol ise hurdaların ark ocaklarında yakılmasıdır. Yakılan hurdalar çelik üretimi için kullanılmaktadır. Özetle, çeliğin pik demir ya da hurdaların yakılması ile elde edildiği söylenebilmektedir.
Dünya üzerinde yer alan ülkelerde çelik üretiminin ortalama 1/3'ü hurdalar yakılarak, geri kalanı da orijinal demir cevherlerinden elde edilmektedir. Ülkemiz genelinde demir çelik üretimi incelenecek olur ise bu oranların hemen hemen aynı olduğu görülmektedir. Çeliğin yapım aşamasında demir ve karbon elementlerinin birleşimi önemli bir detaydır. Yüksek sıcaklıkta çalıştırılan fırınlarda elde edilen sıvı formdaki demire özel metotlar ile karbonun katılmakta ve hurdaların ark ocaklarında eritilmesi ile çelik üretilmektedir. Katılan karbon elementi demiri sertleştirici göreve sahiptir.
Karbon oranı çelik üretiminde ne kadar fazla olursa çeliğin sağlamlığı ve sertliği de o kadar fazla olmaktadır. Çelik üretiminde görev alan namlu çelik üreticileri ürünlerinde %0.02 ile %2 arasında karbon kullanmaktadır. Bu oran namluların asla paslanmamasını sağlamakta ve ısıya dayanımını artırmaktadır.
Doğada bulunmayan elementler arasında yer alan çelik, demir elementi ile karbon elementinin karıştırılarak belli bir alaşım haline gelmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Üretilen çeliğin içerisinde yer alan karbon oranı ne kadar fazla ise kalitesi de o kadar iyidir. Çelik için karbon elementinin önemi ne kadar fazla olsa da diğer elementlerin önemi de büyüktür. Namlu çelik üreticileri için magnezyum, krom, bor, volfram ve vanadyum gibi elementler olmazsa olmazdır. Belirtilen elementler demir atomları ile sıkı bağlar oluşturarak çeliğin fiziksel ve kimyasal özelliklerini artırmaktadır. Çelik üretiminde kullanılacak olan malzemelerin oranları arasında değişiklik yapılarak kişiye özel bir çelik üretimi de söz konusudur. Oranların değişimi çeliğin gerilme noktasını, sünekliğini ve dayanıklılığını etkilemektedir.
Firmamız tarafından dolu ham maddelerden namlu üretimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Üretimi gerçekleştirilen namluların tamamı satışa çıkarılmadan önce bir çatlak kontrolü geçirmektedir. Namlu çelik üreticileri bir yılda yaklaşık olarak 300 bin adet üretim kapasitesine sahiptir. Namluların tamamı yivli namlu üretim izninden geçerek sizlere sunulmaktadır.
Namluların pek çoğu ıslah çeliği malzemesi kullanılarak elde edilmektedir. Islah çeliğinin kod adı Ç 60 şeklinde bilinmektedir. Namluların tek namlu, çifte namlu ve superpose namlu çeşitleri bulunmaktadır. Tek namlularda kullanılan ıslah çelik miktarı yaklaşık olarak 5 kg iken, çifte namlular ve superpose namlular için bu miktar 10 kg ve üzerine çıkmaktadır.
Namlu üretimi için çok önemli ve kritik yöntemlerin başında soğuk dövme tekniği yer almaktadır. Bu teknik sarsılmaz yapıdaki iki adet soğuk dövme makinası kullanılarak sağlam ve paslanmaz namluların üretilmesine olanak tanımaktadır. Bu makinalar sayesinde her çeşit boy ve çapa sahip hafif silah namlular namlu çelik üreticileri tarafından pratik bir şekilde üretilebilmektedir. Namlu çelikler ve daha fazlası ile ilgili detaylı bilgi için 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.