Karbon çelik günlük hayatta kullandığımız malzemelerin birçoğunun içeriğinde bulunan bir maddedir. Ham madde olarak sıklıkla kullanılmasının yanı sıra üretim aşaması açısından incelendiğinde oldukça zorlu süreçler sonucu ortaya çıkarılmaktadır.
Günümüzde çelik üretiminde farklı teknikler kullanılabilmektedir. Genellikle iki yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. Demir çelik tesislerinde çelikhane kısımlarında bulunan yüksek fırınlarda çelik üretimi oksijen üfleme tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Bir diğer yöntemde elektrik ark ocaklarına çelik hurdasının ham madde olarak kullanıldığı teknikle gerçekleştirilen üretimdir. En sık üretimi gerçekleştirilen çelik türü karbon çeliktir.
Karbon çeliğin üretim aşamaları açısından son derece profesyonel bir çalışma gerekmektedir. Başlangıçta demir oksit halinde bulunan cevher içeriğinde bulunan fazla karbondan kurtarılır. Cevherden çelik üretimi aşamasında karbon, oksijen ve karbonmonoksite dönüştürülerek atılmaktadır. Daha sonra alaşımlandırma aşamasına geçilmektedir. Uzun işlemler sonucu son haline gelen karbon çelikler birçok sektörde ham madde olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan karbon miktarına göre karbon çelikler kendi içerisinde sınıflara ayrılmaktadır.
İçeriğinde bulunan karbon miktarı 0,20’ye kadar olan çeliklerdir. Bu oranlamalar oldukça hassas bir şekilde yürütülmektedir. 1 derecelik bir sapma bile karbon çeliğin farklı sınıfa girmesine neden olmaktadır. Yüzeyinde sonradan sertleştirme işlemi gerçekleştirme imkanı vardır. Bazı makinelerin parçalarında, inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Ayrıca cıvata ve somun gibi malzemelerin yapımında tercih edilmektedir.
0,20 ve 0,60 arası karbon miktarına sahip çelikler bu kategoride değerlendirilmektedir. Isıl işlemlere tabi tutularak sertleştirme işlemi uygulanabilmektedir. Çeşitli makinelerde kullanılmaktadır. Orta karbonlu çelik üretimi Türkiye açısından bakıldığında üretilen çelikler somun ve cıvata gibi montaj malzemelerinin üretiminde kullanılmaktadır. Kesici aletlerde ve tarım aletlerinde de kullanılmaktadır.
0,60’dan daha fazla karbon içeriğine sahip çelikler bu sınıfta değerlendirilmektedir. Diğer karbon çelikler ile kıyaslandığında oldukça sert bir yapıda üretilmektedir. Bu nedenle şekillendirme şansı daha düşüktür. İş makinelerinde bıçak ve dişli olarak kullanıldığı gibi, kesici aletlerde ve araba süspansiyonu parçası olarakta kullanılmaktadır. Karbon miktarı daha yüksek oranda olduğu için aşınmaya karşı dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Kesicilikleri yüksek olduğu için kesici aletlerde sıklıkla tercih edilirler.