Global çapta demir-çelik sektörü karbon emisyonlarının %11’inden ve sera gazı emisyonlarının %7’sinden tek başına sorumlu olduğu aşikârdır. Bu küresel tehdidin önüne geçmek ve etkisini en aza indirmek amacı ile devletlerarası imzalan Paris İklim Anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmaya göre 2050 yılından 2070’e kadar mevcut sayının sıfıra ulaştırılması amaçlanmaktadır.
Ancak karbon çeliğinin endüstri ve sanayi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor olması 2070 yılında bile bu sayının sıfıra indirgenmesini imkânsız olarak göstermektedir. Peki, herkesin önlem almaya çalıştığı karbon çeliği üretiminde Türkiye'nin oranı nedir?
Her yıl sanayi ve endüstri alanlarındaki karbon çelik üretimi, etkileri, geri dönüşümleri gibi faktörleri inceleyen uluslararası araştırma şirketleri Türkiye’nin karbon çeliği üretimindeki payını yıllık olarak 49 milyon 70 bin ton olarak açıklamıştır. Bu rakamlara göre Türkiye, dünyanın en fazla karbon çelik üretiminde 7. Sırada yer almaktadır. Bu listenin ilk sıralarında Çin, Hindistan ve ABD yer almaktadır.
Ancak Türkiye’deki tesislerin son yıllarda büyük bir değişime girmesi, daha verimli ve doğayı koruyan tesislere ağırlık verilmesi, sektörün uzman ellerde daha da şekillenmesi Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda sıralamasını ciddi oranda değiştireceğini işaret etmektedir.
Ekol Demir Çelik karbon çelik üretiminde Türkiye’nin potansiyelini verimli bir şekilde ortaya çıkarmak için çalışmalar yapmaktadır. Verimli ve doğaya sıfır salınan karbon oranı ile sektör içerisinde hem Türkiye’nin üretim payını arttırmakta hem de doğayı korumak amacı ile dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve gelişmeleri anında entegre etmektedir.
Türkiye karbon çelik üretimi sağlayan tesis güçlerine göre kapasitesi değerlendirildiğinde Türkiye’de BOF kullanarak çelik üretim yapan tesislerin kapasite oranı 14 milyon 400 bin ton ile %28’dir. Elektrik kullanarak yapılan üretim ise 34 milyon 670 bin tondur.
Ekol Demir Çelik modern tesisleri ile bu açıdan oldukça fazla avantaj sağlamaktadır. Sektörde çok ciddi bir konuma sahip olan firma için CEO Elif Tunay ilerleyen zamanlarda da daha iyi bir konuma gelebilmek ve Türkiye’nin gerçek potansiyelini yansıtacaklarını dile getirmiştir.
Türkiye karbon çelik üretiminde neredeyse akla ilk gelen ihracatçılardandır. Çelik özelinde karbon emisyonlarındaki %50’ye kadar daha az vergi ödemesi de beklentiler arasındadır.
Tüm iyileştirmeler, vergi oranları, tesislerdeki modernlik dikkat alındığında karbon çeliği üretiminde Türkiye'nin oranı nedir? Sorusu da akıllarda ortaya çıkan grafikler ile cevaplanmaya başlıyor.
Ülkemizin karbon çelik üretiminde kendi imkanları ile sınırlı kalmayıp ihracat konusunda da daha iyi bir konuma gelmesini amaçlayan Ekol Demir Çelik bu anlamda çalışmalarına kaldığı yerden devam etmektedir. Demir çelik- karbon çelik ve diğer demir dışı ürünler hakkında merak ettiğiniz bilgileri ana sayfa üzerinden iletişime geçerek kısa süre içerisinde yanıtlandırma imkânınız bulunmaktadır. Fiyat politikamız tesisimiz ve yaptıklarımız hakkında daha ayrıntılı bilgi için hemen arayınız.