Heb profil ikitelli yapı bakımından hea profilleriyle benzer özellik gösteren yük taşıma kapasitesine sahip bir inşaat malzemesidir. Dayanıklı yapısal özelliği ile kayma, kırılma ve yırtılmalara karşı koyabildiği bilinmektedir. Heb profiller ile taşınan yükü, kuvveti sütunlara aktarmayı sağlamaktadır. Yatay yükleri taşımak için kullanılmaktadırlar. Genellikle inşaat sektöründe kullanılmakla beraber kamyon yapımı, ağır hizmet işleri ile ağır makinelerde tercih edilmektedir. Çökme ve yıkılmalara karşı yüksek düzeyde direnç sağladığı için binaların yapımında kullanılmaktadırlar. Makine iskeletlerinde ve çelik platformlarda da kullanımı oldukça yaygındır. Heb profil nerede kullanılır denildiğinde akla gelecek bir başka alan da köprü ve barajlardır.
Heb profiller yapılan işin çeşidine ve ihtiyaç duyulan miktara göre üretilebilmektedir. Yapılan işin türüne, iş planına, kapasitesi ve hacmine göre üretimi yapılmakta olan profillerin fiyatları da bu unsurlara göre değişim göstermektedir. Ancak fiyatları yalnızca ihtiyaç ve beklentilere göre değil piyasa durumuna göre de sıklıkla değişmektedir. Heb profillerinin fiyatları sıklıkla değişmekte özellikle artış göstermekte olsa bile piyasa da genel bir fiyat aralığı bulunmaktadır. Bu nedenle küçük bir araştırma ile fiyatlar konusunda doğru bilgiye ulaşmak mümkündür. Ceo olarak Elif TULAY' ın görev yaptığı Ekol Demir Çelik AŞ de inşaat sektörüne hitap eden çeşitli ürünlerle beraber heb profil üretimi de belirli bir kalite düzeyinde ve fiyat aralığında gerçekleşmektedir. En önemli özelliği ağır yük taşıma kapasitesi olan Heb profil İkitelli tesislerinde ürünlerin kullanılan sektörün iş ve amacına uygun olarak kalite ve fiyat standartları dahilinde üretilmesi sağlanmaktadır.
En belirgin özelliği yük taşıma kapasitesidir. Dikey yer çekimi kuvvetine sahiptir. Ancak yatay yükleri taşımak amacı ile de kullanılmaktadır. Dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hea profiller ile benzer özellikler göstermektedirler. Ağırlık taşıma en belirgin ortak özellikleridir.
Üretimleri çelik ve demir ürünler ile gerçekleşmektedir. Hem mekanik hem de makine parçalarının olduğu tüm alanlarda kullanılmaktadırlar. Gövdeleri dolu olduğu için lama, levha, ya da saç olarak da nitelendirilmektedirler. Başlıkları geniştir ve I Profil şeklindedir. Heb profillerin enine kesit alanı kalındır. Hea profilden ayrılan özelliği olarak bilinmektedir.
Heb profilleri İkitelli tesislerinde ebat, ağırlık, gövde kalınlığı, yanak kalınlığı ve köşe kalınlığı olmak üzere ihtiyaç durumuna göre farlı ölçülerde üretilebilmektedir. Ağırlık dışındaki diğer belirleyici unsurlarda ölçü birimi olarak mm kullanılmaktadır.
Üretiminde Avrupa'da çok tercih edilen çelik yapılarda sağladığı destek nedeniyle Heb demiri denilen bir demir çeşidi kullanılmaktadır. Heb demiri genellikle çelik çatılarda, çelik köprülerde, çelik asma katlarda, çelik binalarda kullanım kolaylığı ve avantajı sağlamaktadır. Üretimleri H profiline benzetilerek yapıldığı için H profil şeklinde anılmaktadırlar. Ülkemizde kullanım alanı özellikle 1999 yılında yaşanan deprem sonrası gelişerek artmıştır. Kullanımına güncel denilecek kadar yakın zamanda başlanılmıştır.