Ekol Demir Çelik San. Tic. Anonim Şirketi
Sektörün Öncü Markası
Bizi Ara

Hammadde İthalatında Yaşanan Sorunlar

Demir çelik sektöründe kullanılan hammaddeler üretim yöntemine göre farklılaşmaktadır. Bazik oksijen fırını (BOF) tabanlı tesislerde “demir cevheri, hurda metal ve taş kömürü” birlikte kullanılmaktadır. Buna karşılık Elektrik Ark Ocaklı (EAO) tesislerde “hurda metal” den üretim gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede, başlıca girdiler olarak demir cevheri ve hurda metalin öne çıktığı sektörde krom, çinko, manganez, molibden yum, vanadyum, silikon, kalay, nikel ve tungsten gibi diğer hammaddeler de kullanılmaktadır.

Türk çelik sektörü, 2012-2015 yılları arasında, son yılların en kötü dönemini geçirdi. Türkiye’nin çelik üretimi %12,2, çelik ihracatı %17,5 oranında gerilerken, çelik ürünleri ithalatı % 61.8 gibi olağanüstü bir oranda yükseldi. 2021 yılından itibaren, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, sektörde toparlanma belirtileri görülmeye başlandı. Ancak bu tarihten sonra, uygulanan politikaların, adeta sektörde başlayan iyileşmeyi frenleyici bir yaklaşım içerdiği gözlendi.

Demir Çelik Sektöründe Hammadde İthalatında Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

 

Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi olan Avustralya üretiminin neredeyse tamamını ihraç etmektedir. İkinci sırada yer alan Brezilya ise çıkardığı demir cevherinin %14’ünü iç pazarda çelik üretimi için kullanmaktadır. Çin pek çok emtiada olduğu gibi demir cevherinde de talebin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Çin iç pazardaki demir cevheri açığını ithalat yoluyla kapatmaktadır.

  • Son yıllarda, demir çelik sektöründe gözlenen kapasite fazlası sorunu demir cevheri fiyatlarını baskı altında tutmuştur.

Son dönemde alınan kararların, Türkiye’nin üretebileceği ürünlerin ithalatını kolaylaştırıcı, üretemediği ürünlere yönelik yatırımları da zorlaştırıcı bir etki yarattığı gözlendi. Şubat ayında, yurtiçinde üretimi bulunan tellerin ithalatında 6.000 tonluk tarife kontenjanı açılarak, gümrük vergilerinden muaf ithalat imkânı sağlandı. Mayıs ayında, inşaat sektörü tarafından ortaya atılan birtakım asılsız iddialar neticesinde, inşaat demiri ithalatına uygulanmakta olan vergilerin % 30’dan % 10’a düşürüleceği, söz konusu gümrük vergisi % 30’dan %10’da düşürüldüğünde, Türkiye piyasasında geçerli inşaat demiri fiyatlarının da benzer marjlarda gerileyeceği yönündeki açıklamalar, ciddi rahatsızlık yarattı.

Demir Çelik Sektöründe Hammadde İthalatında Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Tüm beklentilere rağmen, sektörde başlayan toparlanmayı destekleyecek olan 2017 yılında, bazı çelik ürünlerinin ithalatında uygulanacak gümrük vergilerinde hiçbir artışa gidilmedi. En büyük ithal kalemimiz olan yassı sıcak ürünlerde, damping müracaatlarımız sonuçlandırılmadı.

 

Hal böyle iken, gümrük vergilerinin indirilmesinin, bir yönüyle Türk çelik sektörünün sahipsiz olduğu, dolayısıyla Türkiye piyasasına kolaylıkla kalitesiz de olsa ürün satılabileceği yönünde kanaat oluşturduğu ve bu açıklamaların hemen arkasından, Haziran ayının ilk haftasında, Türkiye’nin değişik limanlarına Cezayir’in AFNOR standardına göre üretilmiş, her bir gemide 5.000 ton ile 20.000 ton arasında değişen, İtalya menşeli, TS 708 standardına uygun olmayan, sertifikasız, bir yıldan fazla bekletilmiş ve paslanmış inşaat demirinin indirildiği görülüyor.

 

Sizlerde demir-çelik sektörü ile ilgi merak ettiğiniz ne varsa daha detaylı bilgiler almak isterseniz demir çelik sektöründe yılların deneyimini kazanmış firmamızla ve uzman kadromuzla sizlere destek vermeye hazırız. Firmamıza ‘ekolcelik’kullanıcı adı sosyal medya hesaplarından ya da İstanbul/İkitelli Osb mevkiindeki Ekol Demir Çelik A.Ş ofisimizden bizlere ulaşarak hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.