Bilgisayarın ve internetin hayatımızın hemen her aşamasına girmesi sosyal yaşantımızda da dijital dönüşüme neden oldu. Biz, günümüzde değişimin içindeyiz hatta değişimi yaşayarak deneyimliyoruz. Günümüzün teknolojilerini kullanılarak sağlanan ‘’Dijital Dönüşüm’’, bir iş modelini değiştirerek yeni gelir ve değer üreten bir süreç sağlamak adına dijital teknolojilerin kullanılarak, yenilenmiş bir iş modelinin hayata geçirilmesi anlamına geliyor. Üretimden müşteri yönetimine, insan kaynağından pazarlamaya kadar tüm süreçlerini dijital dünyaya taşıma çalışmalarının bir adımı olan demir-çelik sektöründeki dijitalleşme süreci, hayata geçirilecek yeni projelerin, iş süreçlerinde verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmayı sağladığı gözlemlenmektedir.
Teknoloji geliştikçe insanlar, bir şeyleri gerçek zamanlı yapabilme kapasitesine sahip olmak istiyor. Dijitalleşme süreci ise bu sisteme en kolay aracı sağlayacak yöntemlerden bir tanesidir. Dijitalleşme, günümüzde birçok işletmeye, finans, üretim ve ticaret modellerinde, iş hacmini artırma, verimliliği geliştirme, kaynak yönetimlerini üst düzeye çıkarma, daha fazla sayıdaki kitlelere daha hızlı ulaşma gibi konularda katkı sağlıyor. Dijital dünya, özellikle şu aralar Metaverse ve NFT evreninde gidip geliyor. Haliyle dijitalin hayatımıza girdiği bu yoğun dönemlerde sektörlerinde dijital dünyadan uzak kalması pek mümkün olmuyor.
Demir-çelik sektörü de birçok firma gibi dijital dünyada yerini buldu. Özellikle dijital dünyada demir-çelik sektörü yeni tasarlanacak olan iş modelleri anlamında gerçekten yaratıcı oluyor. Pek çok sektör ve şirket için aynı zamanda yatırım amacı olan bu sektör bizim için şu an dijital dünyaya giriş çalışmasıdır.
Ayrıca şu an yine birçok sektör iş modellerini, NFT ticareti içerecek şekilde yeniden şekillendiriyor. Sektör ne olursa olsun yeni dönemde gelişen dijital dünyada bulunmak haliyle zorunlu hale geliyor.
Dijital dönüşüm konusunda, farklı sektörlerden üst ve orta düzey yöneticilerin katılımı ile gerçekleşen 2021 Dijital Düşünme Raporunda; küresel salgın döneminde her sektörden şirketlerin ki buna demir çelik sektörü de dahil olmak üzere dijital dönüşüm yatırım ve uygulamalarını hızlandırdığı açıklandı. Katılımcıların %90'ı şirketlerinde dijital dönüşüm sürecini başlattıklarını açıklarken, kalan %10 ise planlama aşamasında olduklarını belirttiler. Ayrıca şu an birçok firma bu alanda “dijitalleşme süreci” için oldukça ciddi finansman ayırması yapıyorlar.
Gelişen dünyanın bize sağladığı imkanlardan biri olan ve neredeyse çağ atlayacak boyuta sahip “dijitalleşme” süreci hayatımızın her yerinde olduğu gibi iş alanlarında da bize büyük avantajlar sağlıyor. Peki dijitalleşme sürecinin demir çelik sektörüne sağladığı avantajlar nelerdir?
İnsan Kaynaklı Hatalarının Giderilmesi: Yazılım ve robotik otomasyonun iş sürecine dâhil edilmesinden dolayı insan kaynaklı ortaya çıkabilecek sorunlar oldukça azalıyor. Bu hataların, sorunların ya da kesintilerin en aza indirilmesi sayesinde daha tutarlı bir iş sürecinin oluşması kaçınılmaz oluyor.
Analiz Etme Olanağı: Dijital dönüşüm sayesinde, bilgi için kâğıt veya elektronik tablo kullanılan geleneksel iş yapma yöntemlerinin aksine, işlemler analiz edilebilmekte geliştirilebilmekte ve etkili ölçüm de sağlanabilmektedir.
Rakiplerden Önce Tahmin Etme Fırsatı: Demir Çelik firmaları açısından günümüzde bir ürünü en hızlı, kaliteli ve etkin maliyetli şekilde müşteriye teslim edebilmek en önemli güç olarak ortaya çıkmakta. Ayrıca üretim bandında aynı üründen seri üretimin yapılmasının yanı sıra kişiye özel ürünlerin olması, diğer bir deyişle ürünlerin kişiselleşmesi de yeni dönemin kaçınılmaz gereksinimi olarak karşımıza çıkıyor.
Sizlerde demir-çelik sektörü ile ilgi merak ettiğiniz ne varsa daha detaylı bilgiler almak isterseniz demir çelik sektöründe yılların deneyimini kazanmış firmamızla ve uzman kadromuzla sizlere destek vermeye hazırız. Firmamıza ‘ekolcelik’ kullanıcı adı sosyal medya hesaplarından ya da İstanbul/İkitelli Osb mevkiindeki Ekol Demir Çelik A.Ş ofisimizden bizlere ulaşarak hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.