Ekol Demir Çelik San. Tic. Anonim Şirketi
Sektörün Öncü Markası
Bizi Ara

Çeliklerin Üretimi ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Çeliklerin Üretimi ve Kullanım Alanları Nelerdir? Çelik, demir ile karbon alışımı olan bir malzemedir. Çelik içerisinde farklı oranlara sahip alaşım elementleri de bardır. Bu elementlerin oranları çeliğe farklı özellikler katar. Çelik içerisine konulan farklı elementler sayesinde kullanım alanına göre özellikle dirilebilir. Karbondan başka farklı oranlarda alaşım elementleri ve empürite (saf olmayan, kirlilik yaratan) elementler bulunur. Çeliğe farklı özellikler kazandıran içerdiği elementlerin kimyasal bileşimi ve çeliğin iç yapısıdır.

Çeliklerin Üretimi ve Kullanım Alanları Nelerdir? Çeliğe değişik oranlarda alaşım elementleri katılabileceği gibi, çeşitli işlemler (ıslah, normalizasyon vs.) ile iç yapı da kontrol edilerek kullanım amacına göre değişik özelliklerde çelik elde edilir. Çelik demir cevherinden veya hurdadan geri dönüşüm ile iki şekilde üretilmektedir. Çelikler ayrıca 2 ana grupta değerlendirilir. Bunlar sırasıyla üretim yöntemleri ve kullanım alanlarıdır.

Çelik doğrudan demir cevherinden üretilebileceği gibi aynı zamanda da hurdadan geri dönüşüm malzemesi olarak da elde edilebilir. 2 grupta toplanan çeliklerin üretim yöntemleri ve kullanım anları farklıdır.

 

Çeliklerin Üretimi ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Alaşımsız Çelikler;

Alaşımız çeliklerin kullanım alanları sınırlıdır. Bu tür çeliklerin dayanımları olduğundan derinliği ve sertleşmesi zayıftır. Bileşimlerinde karbondan başka elementlerde bulunur. Sade C’lu çeliklerin kullanım alanları sınırlıdır. Bunların derinliğine sertleşme ve korozyona dayanım durumları iyi değildir. Bileşiminde karbondan başka genellikle %0,5 Silisyum (Si), %0,8 Mangan (Mn), %0,1 Alüminyum (Al), %0.25 Bakır (Cu), %0.09 Fosfor (P), %0.06 Kükürt (S) miktarlarını aşmayacak derece elementleri bulunduran içinde özel maksatlarla başka element bulunmayan çeliklerdir.

 

Alaşımlı Çelikler

Bileşimlerinde sınır yoktur. Özel amaçla üretilmiş olan bu çeliklerde bir ya da birden fazla element bulunur. Bileşimlerindeki alaşımların toplamı %5’i geçmez. Yüksek oranda dayanıklılığa sahip olan bu çelikler aynı zamanda yapı ve imalatlarda tercih edilir. Bileşiminde sadece karbonlu çeliklerde belirtilen oranları aşan veya özel maksatla bünyesinde diğer alaşım elementlerinden bir veya birden fazla bulunan çeliklerdir. Bileşimindeki alaşım elementlerinin toplamı %5’i geçmeyen çelikler, alaşımlı çelik olarak adlandırılır. Bu grup genel olarak yüksek dayanım gösteren yapı ve imalat çelikleridir.

Yüksek Alaşımlı Çelikler

Yüksek alaşımlı çeliklerin içerisinde %5’ten daha fazla element alaşımları vardır. Bu tür çelikler genel kullanımdan ziyade spesifik kullanım için tercih edilirler. Örneğin paslanmaz olan çelikler bu gurupta değerlendirilebilir. Genel kullanımdan ziyade spesifik kullanım alanlarında kullanılır. Paslanmaz çelikler bu grubun en önemli örneğidir.

Yapı Çelikleri

Yapı çeliklerinin kullanım alanı geniştir. Makinelerin aparatlarından, sanayi tesislerine, inşaat sektöründen eşyalara kadar kullanılabilir. Alaşımlı olanlarda ise %0,5’ Makine elemanlarının, aparatların, her tür sanayi aksamının, tüm inşaat sektörüne ait çelik tasarımların yapımında kullanılan çeliklerdir Kullanım yerlerine göre pek çok alt grupları vardır. Rulman çeliklerini ve yay çeliklerini de yapı çeliği grubuna dahil etmek mümkündür.

Karbon Çelikleri

Karbon çeliklerinin içeriğinde az oranda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor vardır. Dayanıklı olmayan bu çelikler aşınmaya karşı eğilimlidir. En az maliyetle üretilmiş olan bu çelikler en fazla kullanılan metal ürünlerin ham maddesi olarak bilinir. Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır.

Takım Çelikleri

Takım çelikleri adından da anlaşılacağı gibi tüm takımların imalatında kullanılabilir. Alaşımlı ve alaşımız olan bu çelikler tokluk ve yeterli düzeyde sertliğe sahiptir. Çelikler de dahil tüm malzemeleri işlemede kullanılan aletlerin, yani takımların imalatında kullanılan çeliklerdir. Alaşımlı ve alaşımsın olabilirler. Hız çelikleri de bu gruptadır.

Hız Çelikleri

Hız çelikleri, kullanım alanına göre üretilir ve bunun için genelde hızlı çalışan malzemelerde tercih edilir. Hız çelikleri yüksek sıcaklıklara karşı dirençli olduğundan dolayı bozulmazlar. Yüksek kesme hızlarında çalışan takımların yapımında kullanılırlar. ısınsa

Sizlerde demir-çelik sektörü ile ilgi merak ettiğiniz ne varsa daha detaylı bilgiler almak isterseniz demir çelik sektöründe yılların deneyimini kazanmış firmamızla ve uzman kadromuzla sizlere destek vermeye hazırız. Firmamıza ‘ekolcelik’ kullanıcı adı sosyal medya hesaplarından ya da İstanbul/İkitelli Osb mevkiindeki Ekol Demir Çelik A.Ş ofisimizden bizlere ulaşarak hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.