Karbon çelikleri, bileşiminde az miktarda mangan, kükürt, fosfor ve silisyum gibi çelik üretiminde boy gösteren elementleri bünyesinde bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Bu çelikler, kullanım alanlarının genel olarak yapı ve imalat sektörü olması ile birlikte imalat çelikleri adı ile de bilinmektedir. Karbon oranında meydana gelen artış, çelikte bulunan porların su alma kabiliyeti ve kaynak kabiliyeti açısından değerlendiğinde olumsuz etki oluşturmaktadır.
Karbon çelikleri genel anlamda üç ana başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bu başlıklar; düşük karbona sahip çelik grubu, orta karbona sahip çelik grubu ve yüksek karbona sahip çelik grubu şeklinde ifade edilmektedir. Karbon çelikleri gruplarına dahil olan C8 SAE1008 çeliği kalitesi ve güçlü özelliklere sahip olması ile bilinmektedir.
Düşük karbona sahip çelik grubu içerisine yaklaşık olarak %0,20 oranına kadar olan tüm karbon içeren çelikler dâhil edilmektedir. Bu grupta daha çok çeliklerin mekanik özellikleri göz önünde bulundurulmakta ve bu nedenle bu grupta yer alan çelikler yumuşak çelikler olarak adlandırılmaktadır.
Yumuşak çelikler daha çok cıvata, ıslah edilebilir makine parçaları, somun, beyaz eşya, otomotiv, inşaat ve yapı sektörlerinde görev almaktadır. Özellikle yassı mamuller oluşturulurken ve temel yapılarda yer alan çelik çubuk ve profil üretiminde düşük karbonlu çelikler kullanılmaktadır.
Orta karbona sahip çelik grubu içerisinde yer alan çelikler ortalama %0,20 ile %0,60 arasında karbon içeren çeliklerdir. Bu grupta yer alan çeliklerin en önemli özellikleri, ısıl işlem kullanarak istenilen derecede sert hale dönüştürülebilmeleridir.
Bu çelikler daha çok makine, somun, cıvata, dingil, uskur mili, şaft, dişli çark, tranmisyon mili, yük kancası, frezeli mil, manivela kol, kürek, ray ve kazma gibi araç gereçlerin yapımı sırasında kullanılmaktadır. C8 SAE1008 çeliği bu gruba dahil edilebilmektedir.
Yüksek karbon içeren çelik grubunda %0,60 oranından daha fazla karbon ihtiva eden çelikler yer almaktadır. Isıl işlemler kullanılarak kolayca sertleştirilmeleri, yüksek sertlik kazanmalarına neden olmaktadır. Daha çok mil, şaft, somun, spiral yaylar, makas, kesici akımlar, zımba, yüksek mukavemetli parçalar, eğe ve keser gibi araçların yapımında kullanılmaktadır.