Bir çeşit karbon çelik sınıfına dahil olan C10 SAE1010 çeliği ve diğer karbon çelikleri, ana malzeme olarak demiri ve karbonu kullanan bir çeşit alaşımdır. Bu alaşım, ana bileşenine ek bazı maddeler içermektedir. Bu maddelerin başında hiç şüphesiz karbon gelmektedir. Başta karbon olmak üzere küçük bileşen farklı grup içeren çelikler de alaşımda yer almaktadır.
Karbon çelik sınıfına giren hemen hemen her çeşit alaşım özel işlemler kullanılarak sertleşebilir ya da dövülebilir formata getirilebilmektedir. İçerdiği karbon miktarı incelendiğinde en az %2,1 oranına sahip olan tüm çelikler karbon çelikleridir. Daha yüksek oranda karbon içeren demir karbon grubu alaşımlara ise dökme demir adı verilmektedir.
Çelik esaslı malzemelerin endüstride yaygın şekilde yer almasının başlıca nedenleri arasında; doğada çok bulunması, üretiminde az enerji gerektirmesi ve özeliklerinin istekler doğrultusunda iyileştirilebilmesi yer almaktadır. Özelikleri itibari ile çelik genel olarak; şekil verme, alaşım oluşturma ve ısıl işleme yöntemlerinde kullanılmaktadır.
Çelik ham maddesinin hemen hemen tüm teknolojik cihazlar ile şekillendirilmesi ve istenilen hale getirilmesi mümkündür. Bu çelikler arasında yer alan C10 SAE1010 çeliği de istenen şekle sokulabilmektedir. Çeliklerin içerisinde yer alan en önemli alaşım malzemeleri karbonlardır. Karbonlar genel olarak teknik soğuma koşullarında demir karbon alaşımları olan Fe-Fe3C sisteminde meta stabil şekilde katı hale getirilmektedir. Fe-C stabil sistemi içerisinde katılaşma, yalnızca yüksek karbon miktarlarında uygulanmaktadır.
Demir-Karbon Diyagramı incelendiğinde demir esaslı alaşımsız malzemelerin, dökümden sonra stabil ya da meta stabil demir esaslı malzemeler ve dökümden sonra ilave bir işleme gerek olmaksızın dövülebilen demir esaslı malzemeler olarak sınıflandırıldığı görülmektedir. Meta stabil demir esaslı malzemeler daha çok dökme demir adı ile bilinmektedir.
Bu grubun karbon alt sınırı ortalama %2 oranına sahiptir. Ancak bu oran belli alaşım elemanları etkisi ile düşebilmektedir. Dövülebilen demir esaslı malzemelerin ise çelikler olduğu söylenebilmektedir. Bu grubun karbon üst sınırı ortalama %1,5 oranlarındadır. C10 SAE1010 çeliği de ikinci gruba dahildir.