Plastik malzemelerin kendine özgü yapıları bulunmaktadır. Genel olarak termoplastik ve termoset olarak iki farklı türde incelenir. Malzemenin yapısına göre belirlenen bu başlıklar plastik kalıp çeliği için hammadde teşkil eder. Termoplastikler yapıları itibariyle sünek olarak tanımlanır yani şekil değiştirebilme özelliğine sahiptir.
Isıya maruz kaldıklarında şekil verilebilirler ve aynı zamanda kimyasal özelliklerinde değişim gerçekleşmez. Termoplastikler soğudukları zaman makinelerle öğütülür ve yeniden hammadde olarak kullanılırlar. Kullanımları pratik ve işlevseldir. Termoplastik malzeme kullanılırken bazı durumlarda kalıplarda korozif etki oluşur. Bu tür etkiye maruz kalınmaması için termoplastiklerde 1.2311 plastik kalıp çeliği kullanılması gerekmektedir. Termoset plastiklerin yapısı serttir ve kimyasal olarak değişiklik gösterdikleri için sadece bir kez kullanmak mümkün olur.
Plastik kalıp çeliğinin özellikleri; bu malzemenin özelliği yüksek tokluk gücü, işlenirken kolaylık sağlaması, nitrasyona uygunluk durumu ve 1.2312 den daha iyi parlatılabilme özelliklerine sahip olmasıdır. 1.2311 plastik kalıp çeliği için üretimden sonra teslim aşamasında sahip olduğu sertlik miktarı 280-325 HB olarak verilir. Ayrıca 1.2311 plastik kalıp çeliği için ön sertleştirilmiş plastik kalıp çeliği tanımlaması yapılır. Firmanın üretimleri olan nitelikli çelikler tercih sebebidir. Plastik kalıp çeliğinin kimyasal açılımı; C: 0,4 - Sİ: 0,3 - MN: 1,5 - CR: 2 - MO: 0,2 olarak verilir. Plastik kalıp çeliği hammaddenin farklı şekillere dönüştürülebilmesi amacıyla plastiklerin aşındırma gücüne dayanıklı ve yüksek parlatılma özelliğine sahip bir çelik kalıp türüdür.
Plastik kalıp çeliği kullanım alanları arasında; metal enjeksiyon ve plastik enjeksiyon kalıp kasaları, kalıp hamilleri, plastik enjeksiyon kalıpları ve kauçuk enjeksiyon kalıpları tercih edilir. Vasıflı çeliklerin uygulama alanları yapısına göre değişkenlik gösterir. 1.2311 plastik kalıp çeliği ve diğer tüm plastik kalıp çelikleri günümüzde imalat sektörü ve kalıp sektöründe önemli bir yere sahiptir. Kullanım alanı çok çeşitlidir. İnşaat, yapı sektöründen beyaz eşya sektörüne kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Otomotiv yan sanayi ve elektrik elektronik alanında da plastik kalıp çeliği kullanımı tercih edilir.
1.2311 plastik kalıp çeliği avantajları arasında aşınma direncinin yüksek olması ilk sırayı almaktadır. Bu kalıp türü yüzey işlemlerine uygun olan bir türdür. Hammadde olarak kullanıldığında kolaylıkla işlenebilme özelliği sayesinde tercih edilir. Korozyon direncinin olması kullanım alanlarının geniş olmasını sağlar. Özelliği sebebiyle her türlü şekilde kolaylıkla sokularak desen verilebilir. Plastik kalıp çeliği parlatılabilmesi ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca iletkenlik gücü yüksek ısıda kendini gösterir.
Tüm bu avantajlı özellikleri sebebiyle kullanım alanlarında tercih edilerek kullanılan nitelikli çeliklerdir. Firma üretimlerinde amacına uygun ve özelliklerine göre işlem yapılmaktadır. Uygun özelliklere sahip hammadde ve plastik çelik kalıp kullanımı sonuçları verimli ve kaliteli ürünler elde edilmesi sağlanır.